Kurs kelnerski
Czas trwania 3 dni (18 godzin lekcyjnych)
Wizerunek zawodowy kelnera (cechy osobowe dobrego kelnera, kultura obsługi gości przy stole w oparciu o wiedzę psychologiczną)
Bielizna stołowa, szkło, porcelana, sztućce, sprzęt używany na stole gościa
Technika nakrywania: (obrusy, skirting, molletom) , składanie serwetek
Przygotowanie stołu pomocniczego (pomocnika kelnerskiego)
Technika noszenia zastawy: zasady noszenia tac kelnerskich – przenoszenie bulionówek, talerzy, szkła i filiżanek, przenoszenie półmisków
Nakrycie podstawowe, rozszerzone, bankietowe, specjalne – ćwiczenia
Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa
Karty Menu: – znaczenie znajomości kart menu i win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw
Metody serwowania: – napojów , serwowanie win oraz potraw
Formy przyjęć: – kieliszek wina, cocktail part, bankiet angielski, bankiet amerykański, przyjęcia typu bufetowego, , bankiet zasiadany.
Rodzaje śniadań: – organizacja bufetu śniadaniowego. Brunch.
Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
Systemy rozliczeń kelnerskich – zasady rozliczania się z gościem.