Warsztaty winiarskie


Program zajęć:
czas trwania kursu - 5 dni (30 godzin lekcyjnych)

Zakres szkolenia:
Sommelier: Sylwetka i charakterystyka pracy oraz wyposażenie
Degustacja win : Pomieszcznie do degustacji, zasady degustacji
Piwnica na wina: organizacja piwniczki na wina
Dobór win do potraw: wina białe,wina czerwone
Zasady serwisu win białych i czerwonych dekantacja wina, temperatury serwowania win, umiejętność sprzedaży win


Kurs baristyczny


Spis treści:
Czas trwania szkolenia 4 dni - (24 godziny lekcyjne)
Odkrycie Kawy
Kawa w Polsce
Uprawa
Znajomość gatunków kawy
Przyrządzanie kawy – mocha, latte, americano, affogato, cappuccino, macchiato, vienna, con panna – zajęcia praktyczne
Przygotowanie artystycznych kaw
Prawidłowe dbanie o ekspress do kawy
Mleko do kawy
Obsługa klienta


Kurs kelnerski


Czas trwania 3 dni (18 godzin lekcyjnych)
Wizerunek zawodowy kelnera (cechy osobowe dobrego kelnera, kultura obsługi gości przy stole w oparciu o wiedzę psychologiczną)
Bielizna stołowa, szkło, porcelana, sztućce, sprzęt używany na stole gościa
Technika nakrywania: (obrusy, skirting, molletom) , składanie serwetek Przygotowanie stołu pomocniczego (pomocnika kelnerskiego)
Technika noszenia zastawy: zasady noszenia tac kelnerskich – przenoszenie bulionówek, talerzy, szkła i filiżanek, przenoszenie półmisków
Nakrycie podstawowe, rozszerzone, bankietowe, specjalne – ćwiczenia
Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa
Karty Menu: – znaczenie znajomości kart menu i win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw
Metody serwowania: – napojów , serwowanie win oraz potraw
Formy przyjęć: – kieliszek wina, cocktail part, bankiet angielski, bankiet amerykański, przyjęcia typu bufetowego, , bankiet zasiadany.
Rodzaje śniadań: – organizacja bufetu śniadaniowego. Brunch.
Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
Systemy rozliczeń kelnerskich – zasady rozliczania się z gościem.


Warsztaty whisky


Czas trwania kursu 4 dni (24 godziny lekcyjne)
Historia Whisky
Typologia whisky
Proces produkcyjny whisky
Whisky słodowa (Single Malt Whsiky)
Whisky słodowa z pojedynczej beczki ( Single Cask Whisky)
Whisky słodowa mieszana ( blended malt)
Whisky zbożowa (grain)
Whisky mieszana (blended)
Tennessee Whisky (Sipping)
Bourbon
Spożycie
Kultura spożywania whisky


Szkolenie barmańskie


Spis treśći:
Czas trwania 10 dni - 50 godzin lekcyjnych
Historia baru i napojów mieszanych
Charakterystyka pracy za barem
Charakterystyka barmana
Podstawowy sprzęt barmański
Miary barowe Miksologia: podział i zasady przygotowania drinka, w tym miksologia molekularna (m.in. tworzenie pianek, żeli, galaretek, zastosowanie ciekłego azotu);
Garnish, sztuka przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców;
Nowoczesne urządzenia wykorzystywane w pracy za barem.;
Tworzenie własnych alkoholi (sztuka aromatyzowania trunków, infuzje);
Podział i charakterystyka napojów mieszanych
Short / long /hot /soft drinków
Przegląd towaroznawczy napojów alkoholowych
Ogólna charakterystyka napojów alkoholowych
Układanie karty koktajli, karty alkoholi, karty win.
Wyliczenie Drink costu. Standardy i wymogi prawne;
Koncesja na sprzedaż alkoholu (A,B,C)
Współpracy z producentami, dostawcami, hurtowniami alkoholu;
Negocjowanie kontraktów handlowych;


Warsztaty cygaro


Czas trwania kursu 4 dni (24 godziny lekcyjne)
Historia Whisky
Typologia whisky
Proces produkcyjny whisky
Whisky słodowa (Single Malt Whsiky)
Whisky słodowa z pojedynczej beczki ( Single Cask Whisky)
Whisky słodowa mieszana ( blended malt)
Whisky zbożowa (grain)
Whisky mieszana (blended)
Tennessee Whisky (Sipping)
Bourbon
Spożycie
Kultura spożywania whisky