Warsztaty Winiarskie

Program zajęć:
czas trwania kursu - 5 dni (30 godzin lekcyjnych)

Zakres szkolenia:
Sommelier : Sylwetka Charakterystyka Pracy Wyposażenie Degustacja win : Pomieszcznie do degustacji,zasady degustacji Piwnica na wina:organizacja piwniczki na wina Dobór win do potraw: wina białe,wina czerwone Zasady serwisu win białych i czerwonych Dekantacja wina Temperatury serwowania win Umiejętność sprzedaży win


Kurs Baristyczny

Czas trwania szkolenia 4 dni ( 24 godziny lekcyjne )

Spis treści:

Odkrycie Kawy
Kawa w Polsce
Uprawa
Znajomość gatunków kawy
Przyrządzanie kawy – mocha, latte, americano, affogato, cappuccino, macchiato, vienna, con panna – zajęcia praktyczne
Przygotowanie artystycznych kaw
Prawidłowe dbanie o ekspress do kawy
Mleko do kawy
Obsługa klienta


Kurs Kelnerski

Czas trwania 3 dni ( 18 godzin lekcyjnych )

Wizerunek zawodowy kelnera (cechy osobowe dobrego kelnera, kultura obsługi gości przy stole w oparciu o wiedzę psychologiczną)
Bielizna stołowa, szkło, porcelana, sztućce, sprzęt używany na stole gościa
Technika nakrywania (obrusy, skirting, molletom) , składanie serwetek
Przygotowanie stołu pomocniczego (pomocnika kelnerskiego)
Technika noszenia zastawy, zasady noszenia tac kelnerskich – przenoszenie bulionówek, talerzy, szkła i filiżanek, przenoszenie półmisków
Nakrycie podstawowe, rozszerzone, bankietowe, specjalne – ćwiczenia
Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa
Karty Menu – znaczenie znajomości kart menu i win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw
Metody serwowania – napojów , serwowanie win oraz potraw
Formy przyjęć – kieliszek wina, cocktail part, bankiet angielski, bankiet amerykański, przyjęcia typu bufetowego, , bankiet zasiadany
Rodzaje śniadań – organizacja bufetu śniadaniowego. Brunch.
Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
Systemy rozliczeń kelnerskich – zasady rozliczania się z gościem


Warsztaty Whisky

Czas trwania kursu 4 dni ( 24 godziny lekcyjne )

Historia Whisky
Typologia whisky
Proces produkcyjny whisky
Whisky słodowa (Single Malt Whsiky)
Whisky słodowa z pojedynczej beczki ( Single Cask Whisky)
Whisky słodowa mieszana ( blended malt)
Whisky zbożowa (grain)
Whisky mieszana (blended)
Tennessee Whisky (Sipping)
Bourbon
Spożycie
Kultura spożywania whisky


Szkolenie Barmańskie

Czas trwania 10 dni - 50 godzin lekcyjnych

Historia baru i napojów mieszanych
Charakterystyka pracy za barem
Charakterystyka barmana
Podstawowy sprzęt barmański
Miary barowe Miksologia: podział i zasady przygotowania drinka, w tym miksologia molekularna (m.in. tworzenie pianek, żeli, galaretek, zastosowanie ciekłego azotu);
Garnish, sztuka przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców;
Nowoczesne urządzenia wykorzystywane w pracy za barem.;
Tworzenie własnych alkoholi (sztuka aromatyzowania trunków, infuzje);
Podział i charakterystyka napojów mieszanych
Short / long /hot /soft drinków
Przegląd towaroznawczy napojów alkoholowych
Ogólna charakterystyka napojów alkoholowych
Układanie karty koktajli, karty alkoholi, karty win.
Wyliczenie Drink costu. Standardy i wymogi prawne;
Koncesja na sprzedaż alkoholu (A,B,C)
Współpracy z producentami, dostawcami, hurtowniami alkoholu;
Negocjowanie kontraktów handlowych;


Warsztaty cygara

Spis treści:

techniki otwarcia i zapalenia cygara,
techniki degustacji cygar,
jak rozróżnić cygara wyrabiane ręcznie i maszynowo,
charakterystyka tytoniu,
jak wybrać dobre cygaro,
prezentacje popularnych marek cygar,
a także wiele innych.